The complexity of the human mind

Människan är en komplex varelse. Väldigt mycket med oss är motsägelsefullt och många av de tankar och känslor vi har vet vi inte varför vi har, och ytterligare fler vet vi inte ens om att vi har. De får oss att agera på sätt som vi inte hade förutsett och så som vi kanske inte had önskat att vi betett oss. Vi säger bu men menar bä. Vilket, i mitt tycke, utgör lite av tjusningen av människor. Att alla de val som vi gör säger något om oss som person. Det måhända vara något sen våran barndom som gör att vi agerar på ett visst sätt, men det säger ändock lika mycket om oss som person.

Ta något så enkelt som att gå och handla mat. Redan där finns det otroligt mycket som säger något om oss som person. Vilken affär väljer vi att gå till? Hur tar vi oss dit? Vad väljer vi att handla? Hur reagerar vi om någon till exempel tränger sig i kön till kassan? Om det visar sig att vi inte har tillräckligt med pengar för det vi radat upp på rullbandet? Valmöjligheterna här är enorma, och vad är det som säger att bara för att man går och handlar mat i en så kallad turkaffär så är man fattig och arbetslös, alternativt frilansande illustratör/debattör/krönikör/konstnär/valfritt artistiskt område, som inte har råd med något bättre och helt enkelt får nöja sig med diverse konstiga maträtter och osäker kvalite. Det kan likaväl vara en välbetald åklagare som av ett eller annat skäl väljer att göra sina inköp där. Det är förvisso inte särskilt troligt, men om det nu skulle vara så, så kan man utifrån det dra olika slutsatser angående hur han eller hon är som person. Är det kanske någon som föredrar att lägga sina pengar på något annat- sina barn, hunden, katten, eller kanske på resor. Eller varför inte en sexberoende advokat? Som sagt var så är inte allting som det ser ut att vara. Det kan mycket väl vara så att det bara är tillfälligheter som gjort att det blivit som så att våran advokat handlat i just den affären på sistone. Men även om det är rena tillfälligheter så säger det ändå något intressant om oss osm person. För det innebär kanske att han vet att han är döende i cancer och därmed så känner han ett behov av att leva ett liv som han inte har levt innan, för att hinna uppleva så mycket som möjligt, eller så kanske han i och med sin sjukdom fått en annorlunda syn på saker och ting och bestämmer sig för att bli vän med ägaren till affären. Måhända är det en person av utländskt ursprung, en vacker dam eller någon som på ett eller annat sätt ter sig intressant.

Även om de val vi gör säger något om oss som person så kan man ändå göra en sak och mena något annat. Då är frågan vad det är man ska lita på. Jag tror personligen att man får gå efter sin magkänsla, och har man ingen sådan (läs; ej kvinna och eller skorpion) så får man tänka sig fram logiskt till vad som borde vara mest rättvist för personen i fråga att gå efter. Det finns dock vissa personer där man varken kan gå efter det ena eller andra sättet, och där får man helt enkelt skita i att tolka deras beteende helt och hållet.

Många människor lovar runt men håller tunt, och de säger ofta att de ångrar sig, att det inte var meningen och så vidare. Men ändå gör de om det. Gång efter gång. Vad det är som gör att det blir så är högst troligen för att  det ligger något annat bakom beteendet. Det är inte således inte själva problemet som ska åtgärdas, utan det är orsaken till det. För att göra det ännu mer komplicerat så är det oftast inte bara en orsak, och det som från början verkade vara kärnan i det hela kan senare visa sig vara inget annat än en bisak, eller något som var som en port till något ännu större problem.

På tal om problem så är det något som vi alla har, oavsett om man är kort, ful, vacker, har ett välbetalt jobb, inget jobb och så vidare. Problemen ser bara lite olika ut, och varierar i intensitet. Hur pass man blir påverkad av sina problem beror på hur man lärt sig handskas med dem och hur man är som person. Är man ängslig och orolig av sig så ser man antagligen på problem som något negativt och något som är svårt att lösa. Är man däremot mer självsäker och vet att man kan klara av situationer på ett bra sätt, eller att det i alla fall duger att göra sitt bästa, så har man också lättare för att se på problemet på ett nyktert sätt och kunna lägga upp en bra plan för att lösa problemet.

Hur vi människor reagerar på olika situationer, i olika sammanhang och med olika typer av personer är något så stort och fascinerande att jag är förvånad över att inte alla i hela världen är intresserade och helt begeistrade över detta faktum. Men så är vi alla trots allt väldigt olika, och hur två människor tycker och tänker är aldrig helt likt den andra. Tur är väl det, annars hade världen varit en enda stor svart klump, i stället för som nu, en gnistrande färgsprakande värld i regnbågens alla färger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0